FIMK

Taloustietoa

7 tärkeää vinkkiä työhaastatteluun valmistautuvalle

7 tärkeää vinkkiä työhaastatteluun valmistautuvalle

Onnistuneissa työhaastatteluissa korostuu yksi asia ylitse muiden: valmistautuminen. Valmistautumattomana työhaastatteluun meneminen tietää lähes varmaa epäonnistumista. Kun olet valmistautunut haastatteluun hyvin, ei mikään kysymys pääse yllättämään sinua, ja pystyt reagoimaan ammattilaisen varmuudella tilanteeseen kuin tilanteeseen. Valmistautumattomalla hakijalla jännitys ottaa helposti ylivallan aiheuttaen hermostumista. Tämä puolestaan näkyy aina hakijasta ulospäin haastattelijalle. Jännittyneen ja hermostuneen oloinen hakija antaa heikkolaatuisia vastauksia kysymyksiin, eikä menesty työhaastatteluissa. Oikea valmistautuminen haastattelutilanteeseen auttaa välttämään negatiivisen epäilyksen jättämistä haastattelijaan. Sopivan itsevarma hakija tekee vaikutuksen haastattelussa ja näillä ohjeilla voit tehdä työhaastattelussa positiivisen, itsevarman vaikutuksen haastattelijaan.

1. Hanki lisätietoa työnantajasta

Olet varmasti ottanut selvää tulevasta potentiaalisesta työnantajastasi, kun päätit hakea työpaikkaa. Haastattelukutsun saatuasi kannattaa viimeistään aloittaa välittömästi lisätietojen etsiminen, ellei sitä ole tehnyt jo yritykseen tutustuessa. Yrityksen verkkosivu tarjoaa hyvän lähtökohdan työnantajan tutkimiseen, mutta älä jätä asiaa pelkästään sen varaan. Työpaikan sosiaalisen median sivustot kannattaa etsiä verkosta ja tutustua siihen, millaisen kuvan työpaikka antaa itsestään sosiaalisen median eri kanavissa. Tarkista vähintään Facebook, Instagram ja LinkedIn -palvelujen sisällöt kyseisestä työnantajasta. Jos kohtaat näissä palveluissa jotain mielenkiintoista, kirjaa ne itsellesi ylös ja voit osoittaa aktiivisuuttasi työnantajaan kohtaan kyselemällä lisätietoja heidän sosiaalisen median julkaisuja kohtaan. Tämä osoittaa haastattelijalle aitoa mielenkiintoasi työnantajaa kohtaan.

Parasta tietoa työpaikasta saa olemalla yhteydessä työpaikan työntekijöihin, mutta tässä tulee olla hyvin varovainen ja hienovarainen. Jos et tunne ketään työpaikasta edes etäisesti, voit aina olla yhteydessä tulevaan haastattelijaan ja esittää muutaman yleisluonteisen kysymyksen työpaikasta. Näin jäät hyvin haastattelijan mieleen motivoituneena hakijana.

2. Selvitä itsellesi, miksi haet kyseistä työtehtävää

Palaa ajatuksissa takaisin kirjoittamaasi työhakemukseen ja mieti miksi päätit hakea työpaikkaa. Haastattelija haluaa tietää, miksi päätit hakea työpaikkaa ja mikä työnantajan ilmoituksessa herätti kiinnostuksesi. Tähän kysymykseen kannattaa pyrkiä vastaamaan positiivisten perustelujen avulla osoittaen aitoa kiinnostusta työnantajaan. Voit esimerkiksi kertoa tutustuneesi työpaikan verkkosivuihin ja työnantajan missioon, joka teki vaikutuksen sinuun. Valmistaudu perustelemaan vastauksesi huolella. Älä keksi täysin tekaistuja syitä, vaan kerro rehellisesti, jos olet esimerkiksi hakemassa paremmin palkattua työpaikkaa. Työpaikan vaihtajan ei kannata tuoda esiin nykyisen työn negatiivisia puolia, vaan pitäytyä positiivisissa asioissa ja kertoa esimerkiksi hakevansa uusia haasteita ja parempaa palkkausta. Uralla etenemisen tahto ja kiinnostus yritystä kohtaan on hyvä peruste hakea uutta työpaikkaa.

3. Valmistaudu palkkakeskusteluun

Töitä tehdään rahan vuoksi. Palkkakeskusteluun tulee olla valmis antamaan itsevarma vastaus omasta palkkatoiveesta ja perustella se. Haettavan työn yleisen palkkatason selvittäminen Internetin avulla ei ole vaikea tehtävä ja varsinkin jos olet vaihtamassa työpaikkaa paremman palkan toivossa, on pystyttävä perustelemaan palkkatoive haastattelijalle. Mieti mitä lisäarvoa työpanoksesi antaa työnantajalle, kun perustelet palkkatoivettasi.

4. Käy läpi ansioluettelosi

Ota eteesi työpaikkaan lähettämäsi CV tai hakemuksessa kertomasi työhistoria ja käy se mielessäsi kohta kohdalta läpi. Valmistaudu perusteleman opintojen ja kurssien valinnat sekä menestyksesi niissä. Kertaa ajatuksissa syyt ja motiivit siihen, miksi olet aiemmin päätynyt vaihtamaan työpaikkaa ja mitä olet tehnyt niinä aikoina, kun et ole ollut kokopäivätöissä tai opiskelijana. Aukot työhistoriassa on mahdollista kääntää omaksi edukseen, jos on huolella valmistautunut kertomaan, miten tauot työelämästä on käyttänyt hyödykseen, esimerkiksi omatoimisella opiskelulla tai tekemällä asioita perheen eteen. Työnantajat arvostavat myös laajaa elämänkokemusta ja haluavat kuulla harrastuksistasi ja työn ulkopuolisista aktiviteeteistä.

5. Heikkoudet ja vahvuudet

Yksi klassisimpia ja varmimpia kysymyksiä on omien vahvuuksien ja heikkouksien kertominen. Tähän kysymykseen tulee aina olla valmis vastaamaan. Kysymys voidaan verhoilla eri tavoilla esitettynä, esimerkiksi haastattelijan pyytäessä kertomaan näkemyksesi omista kehittymistarpeista ja missä asioissa voisit olla eniten hyödyksi muille työntekijöille. Haastattelija on aidosti kiinnostunut tietämään hyvä ja huonot puolesi ja jokaisella meistä on sellaiset. Kannatta rehellisesti miettiä valmiiksi vastaukset, missä asioissa ei ole vahvimmillaan ja miten toisaalta voi omalla erityisosaamisella tai persoonalla tuoda poikkeuksellisen hyvää lisäarvoa työnantajalle ja työyhteisölle. Äläkä unohda miettiä vastausta siihen, miten aiot kehittää heikkouksiasi parempaan suuntaan tulevaisuudessa.

6. Mitä sinä haluat kysyä työnantajalta?

Laadi kysymyslista niistä asioista, joita haluat työnantajalta kysyä. Laadi lista, vaikka tuntuisi siltä, ettei tarvetta kysymyksille olisikaan. Kysymyksien esittäminen osaltaan kertoo haastattelijalle, että olet perehtynyt työpaikkaan ja aidosti kiinnostunut siitä. Hyvät kysymykset voivat myös paljastaa yllättäviä asioita työpaikasta, jotka voivat vaikuttaa halukkuuteesi saada työpaikka. Jos haastattelija kiemurtelee tuolissaan kysyessäsi työpaikan ilmapiiristä tai edeltäjän lähdön syistä, voi olla että kannattaa ottaa syvällisemmin selvää työpaikan ilmapiiristä olemalla haastattelun jälkeen yhteydessä entisiin työntekijöihin tai työpaikan yhteistyökumppaneihin. Koskaan ei pidä jättää käyttämättä mahdollisuutta kysyä kysymyksiä haastattelijalta. Jos haastattelijoita on useampia, osoita huomiotasi kaikille ja esitä kysymyksiä koskien jokaisen osastoa.

7. Hiljaisilla signaaleilla on suuri merkitys

Haastatteluun tulee myös valmistautua valitsemalla oikea vaatetus, lepäämällä hyvin ennen haastattelua ja olemalla ajoissa paikalla. Haastateltava kertoo huomattavan paljon itsestään pelkällä olemuksellaan. Väsynyt ja sotkuisen oloinen olemus ei koskaan tee hyvää vaikutusta. Käyttäydy ammattilaisen tavoin ja kunnioittavasti, muttei liian nöyrästi. Tietty määrä itsevarmuutta haastateltavan olemuksessa on aina tarpeen. Ole kohtelias, äläkä keskeytä haastattelijaa. Mieti mitä voit kommentoida ennen haastattelua, esimerkiksi päivän säätä ja liikennettä tai kehua työpaikan odotustilaa. Kevyt keskustelunaloitus voi olla joskus vaikeata jännittyneessä mielentilassa, mutta kun sekin on valmiiksi mietitty ja olet siten sopivan sosiaalinen, jätät hyvän ensivaikutelman. Ja muista aina kiittää ja huomioida haastattelija poistuessasi haastattelusta, jotta jätät myös hyvän jälkivaikutelman.