Kannattaako osamaksulla ostaminen? Hyödyt ja haitat

Kun tehdään isompia ostoksia, on nykyään varsin tavallista, että ne ostetaan osamaksulla. Osamaksulla ostaminen mahdollistaa sellaistenkin ostosten tekemisen, joihin ei tavallisesti olisi varaa. Ei olekaan ihme, että nykyään varsin suuri osa yli 200 euron ostoksista tehdäänkin kyselyiden mukaan osamaksusopimuksella. Osamaksulla voi maksaa muun muassa hammaslääkärikäynnin, uuden puhelimen hajonneen tilalle, tai lemmikin eläinlääkärikäynnin.
Kenelle osamaksu on tarkoitettu?
Osamaksu on suuri helpotus monille ihmisryhmille. Esimerkiksi yksinhuoltajat, opiskelijat ja työttömät ovat usein varsin tukalassa tilanteessa taloudellisesti, eikä säästöjä välttämttä kerry. Nykyisin jopa 16 prosenttia koko maamme väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella, joten on selvää, ettei tällaisten perheiden taloudessa ole sijaa yhtäkkisille jopa tuhansien eurojen välttämättömille menoille, joilta kukaan ei kuitenkaan ole turvassa. Esimerkiksi auto saattaa hajota tai lapsi sairastua kuin salama kirkkaalta taivaalta, eikä tuolloin tavallisesti ole muuta vaihtoehtoa kuin maksaa kaikki ikävästä vaivasta koituvat kustannukset.

Mitä tarkoittaa osamaksu?
Mitä osamaksu sitten tarkoittaa? Lyhyesti ja ytimekkäästi osamaksun merkitys piiloutuukin jo itse sanan nimeen: osamaksu on osissa suoritettavaa maksua, jonka avulla yksi suuri maksu voidaan pilkkoa moneen pienempään, maksajalle paremmin sopivaan osaan. Tyypillisiä osamaksusopimuksia ovat esimerkiksi kahteen, kolmeen, neljään, kuuteen tai kahdeksaan erään pilkkominen tai suuremmissa maksuissa jopa viiden vuoden ajalle pilkkominen. Osamaksun avulla jopa useiden tuhansien eurojen maksuista voidaan saada aikaan maksettavan kokoisia eriä, jotka asiakas saa helposti maksettua muiden menojensa ohella. Tyypillisesti osamaksua lyhennetään kuukausittain sovitun erän verran, mutta mikäli taloudellinen tilanne äkisti muuttuu, osamaksun kuukausisummaa voidaan sopimuksen mukaan pienentää tai maksua voidaan lyhentää suurempia määriä etukäteen. Osamaksusopimus päättyy silloin, kun koko summa on maksettu.
Osamaksu – pelastus vai ansa?
Tässäkin artikkelissa kerrottujen seikkojen pohjalta osamaksu voi kuulostaa varsin taivaalliselta vaihtoehdolta minkä tahansa kustannusten maksuun. Ei kuitenkaan kannata hämääntyä osamaksun helppoudesta. On aina muistettava, että vaikka osamaksu pienentää kerralla maksettavaa summaa, ei loppusumma aina välttämättä pysy samana, vaan osasopimus kannattaa lukea tarkkaan vaikkapa mahdollisten laskutuslisien varalta. Alla listaamme osamaksun hyödyt ja haitat, jotta sinäkin voit punnita, onko osamaksu sinulle sopiva ratkaisu vai ei.

Osamaksun hyötyjä ja haittoja
Osamaksun hyödyt
- Kerralla maksettava summa pienenee
Osamaksun ehkäpä olennaisin hyvä puoli lienee myös sen perimmöinen tarkoitus – kerralla maksettavien maksuerien pilkkominen pienemmäksi. Osamaksun avulla on mahdollista purkaa maksuerä sen kokoiseksi, että pystyt hyvin maksamaan sen talouttasi merkittävästi rasittamatta. Joidenkin hankintojen kohdalla tämä tarkoittaa vaikkapa kahteen osaan leikkaamista, kun taas joissakin tapauksissa osamaksun avulla voidaan venyttää maksuaika jopa useisiin vuosiin.
- Mahdollistaa suurten ostosten tekemisen myös huonossa taloustilanteessa olevalle
Jokainen meistä joutuu joskus tekemään suurempia hankintoja – esimerkiksi älypuhelin on nykyisin laite, ilman jota ihminen ei pärjää arkielämässä. Sen hinta on kuitenkin halvimmillaankin kolmenumeroisissa summissa, joten on selvää, ettei tiukassa taloustilanteessa elävällä ole siihen varaa sellaisenaan. Siksi esimerkiksi kahteen, kolmeen tai kuuteen erään pilkottu maksu saattaakin helpottaa tilannetta huomattavasti.
- Mahdollistaa kiireellisten hankintojen rahoittamisen
On olemassa sellaisia äkillisiä maksuja, joilta meistä kukaan ei ole turvassa. Esimerkiksi auto saattaa hajota tai terveys pettää minä hetkenä hyvänsä, ja silloin ei ole muuta vaihtoehtoa kuin maksaa siitä koituvat kustannukset. Nämä summat saattavat kuitenkin yllättäinkin kohota jopa satoihin tai tuhansiin euroihin, joten on selvää, ettei läheskään jokaisella on varaa maksaa niitä kerralla. Tällöin apuun tuleekin osamaksu, jonka avulla nämä menoerät voidaan pilkkoa itselle sopivaan summaan.
Osamaksun haitat
- Rahan arvo unohtuu helposti
Vaikka osamaksu onkin aivan loistava keksintö monelle, on siinä olemassa myös vaaransa. Ehkäpä suurin riski on se, että monelta tuppaa lähtemään ostosten tekeminen lapasesta osamaksun ollessa vaihtoehtona. Kun koko summaa ei joudu maksamaan heti, saattaa mielestä unohtua se, että maksun joutuu kokonaisuudessaan suorittamaan myöhemmin.
- Turhat heräteostostokset yli varojen
Monella saattaa toisinaan lähteä ostosten tekeminen käsistä varsinkin netissä, jossa ostokset tehdään sähköisellä ja niin sanotusti näkymättömällä rahalla ja jossa vaihtoehtoja on enemmän kuin koskaan. Siksi osamaksumahdollisuus saattaakin hämärtää monien käsityksen omista varoista ja varsinkin netissä osamaksulla tuleekin usein shoppailtua enemmän kuin mihin olisi varaa – mikä saattaa aiheuttaa varsin ikävän yllätyksen siinä vaiheessa kuukautta, kun kaikki osamaksulla tehdyt ostokset pitäisi maksaa.
- Ostoksen loppusumma kasvaa
Yksi seikka jota monikaan ei osamaksulla ostaessa tule ajatelleeksi on se, että osamaksulla ostetun tuotteen loppusumma ei läheskään aina ole sama kuin kertamaksulla ostetun. Kannattaa ennen osamaksusopimuksen tekemistä varmistaa, tuleeko osamaksusta joitakin kustannuksia ja kuinka paljon se vaikuttaa lopulliseen hintaan. Esimerkiksi muutaman euron laskutuslisä kuukausittain saattaa nostaa ostoksen lopullista summaa vuosien saatossa jopa sadoilla euroilla.
- Kuukausittainen sitoutuminen maksuihin jopa vuosien ajaksi
Osamaksulla ostettu tuote ei ole ilmainen, vaan sitoudut maksamaan siitä osamaksusopimuksen määräämän ajan. Sinun täytyy siis olla varma, että kykenet maksamaan siitä koko määritellyn ajan.