FIMK

Taloustietoa

Näin onnistut etätöissä, 5 vinkkiä

Näin onnistut etätöissä, 5 vinkkiä

Maailman digitalisoituessa jatkuvasti monet alat ovat murroksessa ja tämä puolestaan aiheuttaa merkittäviä muutoksia työelämään. Työelämä siirtyy yhä enemmän sellaiseen muotoon, ettei töitä tehdäkseen välttämättä tarvitse siirtyä fyysisesti työpaikalle, vaan kotona on mahdollista tehdä samat asiat tietokoneen ääressä.

Etätyö on monelle sekä uhka, että mahdollisuus, sillä se mahdollistaa toisaalta vapaamman työskentelyn ilman häiriöitä ja omassa tahdissa. Toisaalta moni taas kokee työnteon kotona tai muualla työpaikan ulkopuolella ahdistavaksi, eikä mielestään kykene samanlaisiin tuloksiin, mitä saisi työpaikalla aikaan. Etätyötä voi kuitenkin tehostaa ja muutamia yksinkertaisia asioita huomioimalla saat aikaan parempia tuloksia ja teet tehokkaampaa työtä.

1. Aloita aina samaan aikaan

Moni saattaa työelämässä kärsiä erityisesti aikaisista heräämisistä ja jatkuvasta univajeesta. Etätyö onkin mahdollisuus tehdä työtä enemmän omille aikatauluille sopivissa pätkissä. Tämä ei suinkaan tarkoita, että työtä kannattaa tehdä vain silloin kuin itse huvittaa, päinvastoin. Etätyön tavoitteena on aina saada töitä tehdyksi ja työnteko valitettavasti ei ole aina mukavaa, vaikka siitä päällisin puolin nauttisi. Työt on kuitenkin tehtävä, vaikka ulkona olisi mahtava auringonpaiste ja viikonloppu kolkuttelisi jo ovelle.

Tietynlainen rutinoituminen auttaa työn aikataulutuksessa ja siksi sitä kannattaa tehdä aina samaan aikaan. Iltavirkkujen tuskin on järkevää kiskoa itseään ylös sängystä kukonlaulun aikaan, mutta jonkinlainen aikataulu on hyvä olla olemassa. Tämä auttaa myös henkisesti virittäytymään tietynlaiseen työtilaan ja aloittaminen sujuu helpommin ja kitkatta, kun etätöissäkin noudattaa tietynlaisia työaikoja.

2. Sisällytä tauot ja lounas työhön

Aivan kuten työpaikalla, kannattaa etätyötä tehdessä noudattaa myös säännöllisiä taukoja. Työstä riippuen taukoja kannattaa pitää jopa 45 minuutin välein, mutta vähintäänkin niin että taukoja on 8 tunnin päivässä lounaan lisäksi pari kappaletta. Tauolla kannattaa todella tehdä muuta kuin katsoa sähköposteja puhelimesta tai jumittaa koneen ääressä kahvikuppi kädessä.

Tauolla on hyvä nousta ylös päästäkseen hetkeksi pois työn äärestä niin henkisesti kuin fyysisestikin. Seiso esimerkiksi pihalla tai parvekkeella muutama minuutti, ja anna ajatusten vaeltaa muissa kuin työasioissa. Lisäksi kotona monen ergonomia on huonompi kuin työpaikalla, joten taukojumppaa kannattaa harrastaa vähintäänkin pienimuotoisen kävelyn muodossa ja käsiä on hyvä nostella ylös ja alas, jotta veri alkaa taas kiertää kunnolla ja staattiseen kuormitukseen tulee hieman vastakkaista liikettä.

Lounaalla voi tulla kiusaus nauttia helppoja herkkuja, kuten sipsejä tai vain jotain mitä kotoa sattuu kaapista löytymään. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että ruokailun on tarkoitus auttaa jaksamaan ja erilaiset herkut romahduttavat verensokerin helposti noin 1-2 tunnin päästä niiden nauttimisesta. Lounaaseenkin kannattaa siis panostaa etätöitä tehdessä.

Kotitoimisto

3. Järjestä oma työtila

Etätöitä voi tehdä sohvalla, sängyssä, keittiössä, tai aivan siellä missä itse kokee sen parhaaksi. Tärkeintä on että tila on sellainen, missä työnteko sujuu. Työtila on parhaimmillaan sellainen, missä töitä saa tehdä rauhassa ja kaikki tarvittava, kuten tietokone ja muut työssä käytettävät asiat ovat käden ulottuvilla ja selkeästi esillä. Työtehosta valuu pois todella suuri osa, kun aikaa kuluu esimerkiksi asioiden etsimiseen ja siihen, ettei omaa rauhaa kertakaikkiaan onnistu löytämään.

Mikäli kotona työskenteleminen on vaikeaa, tai koti on kovin ahdas, voi olla järkevää hakeutua johonkin muualle tekemään töitä mahdollisuuksien mukaan. Myös esimerkiksi vastamelukuulokkeet toimivat hyvänä apuna siihen, kun keskittyminen on vaikeaa ja kotona on mahdollisesti muitakin, tai naapurit ovat äänekkäitä.

4. Älä tee ylitöitä ellei ole pakko

Moni lipsuu etätöissä siihen, että jää tietokoneen ääreen vielä illallakin ja vastailee sähköposteihin yöhön asti. Etätyöläisen kannattaa kuitenkin muistaa, että vapaa-aika on tarkoitettu työajan ulkopuoliseksi ajaksi, eikä ole kohtuullista olettaa, että etätyöläinenkään on kellon ympäri tavoitettavissa.

Työtä ei siis kannata tehdä kellon ympäri, vaan normaalien työtuntien puitteissa. Luonnollisesti esimerkiksi projektiluontoiset työt vaativat enemmän sitoutumista, mutta pääsääntönä voi pitää sitä, että vapaa-ajalla ei kannata tehdä töitä. Tämä on perusteltavissa myös niin, että hyvä työntekijä tarvitsee myös oman vapaa-aikansa palautuakseen ja suoriutuakseen varsinaisella työajalla paremmin omista tehtävistään.

5. Älä heilu yövaatteissa koko päivää

Keskittyminen ja työhön asennoituminen ratkaisevat hyvin pitkälti sen, kuinka tehokkaasti etätyötä saa tehtyä. Tämän vuoksi kannattaa oikeasti tehdä niitä toimia, joita tekee ennen töiden aloittamistakin, kuten esimerkiksi pukeutuminen. Kun sängystä todella nousee, ja laittaa vaatteet päälle, on heti hieman lähempänä tuotteliasta päivää. Pukeutumisella on vahva psykologinen vaikutus, joka saa ajatukset helpommin suuntautumaan kohti töiden tekoa.

Myös muut aamurutiinit ovat tärkeä osa siihen, että etätyöstä tulee järkevää ja mielekästä. Jos aamukahvi on jo vuosia ollut päivän aloittaja, ei siitä kannata luopua, vaikka työnteko tapahtuisikin jossain muualla. Työn pariin kannattaa myös suunnata suoraan aamupalalta, eikä jäädä siivoamaan esimerkiksi keittiön pöytiä tai täyttämään ja tyhjentämään tiskikonetta. Voi kestää jonkin aikaa löytää oma rytminsä, mutta käytännössä etätyö onnistuu parhaiten, kun siihen ryhtyy reippaasti, ennakkoluulottomasti ja hyvällä asenteella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *